Започна работата по заснемането на подземната инфраструктура
Започна работата по заснемането на подземната инфраструктура / netinfo

Община Добрич изпълнява проект "План Бъдеще", чрез който ще бъде извършено заснемане на подземната инфраструктура на града с цел синхронизиране на действията на всички институции, които я управляват. Кметството е едно от малкото в България, което получава безвъзмездно средства от Финансовия механизъм Европейско икономическо пространство, чрез който Кралство Норвегия, Княжество Лихтенщайн и Исландия дават безвъзмездна помощ на България в размер на 21.5 млн. евро. Община Добрич ще получи 302 000 евро. Програмата се изпълнява за първи път в страната.

Проектът на общината има за цел да извърши геодезическо заснемане на подземните комуникации - ВиК, БТК, Е.ОН и газовите мрежи. Вече е сключено споразумение с Министерството на финансите, с което се дава реален старт на дейностите. Разработен е график за необходимите административни процедури и е изготвена тръжната документация за избор на изпълнител за геодезичното заснемане, съобщават от кметството. Процедурите трябва да приключат до октомври. Заснемането на подземните комуникации се очаква да започне през месец ноември. Данните ще бъдат цифровизирани и ще могат да се обработват по нов начин.

В процес е създаването на партньорства с ВиК ЕООД, "Газинженеринг" АД, Е.ОН АД, БТК АД и "Черноморска технологична компания" АД за съвместна дейност и последващо използване на новата система. Целта е да се получи пълен синхрон между институциите, които управляват подземната инфраструктура и да се извърши обмяна на опит с норвежки експерти в областта. Ще бъде създаден електронен регистър на всички подземни комуникации в няколко слоя, което ще позволи ускоряване на дейностите при ремонт и поддръжка на градската инфраструктура. Освен базата данни, която ще бъде изготвена, ще се доставят работни станции във всяка една от институциите, чрез които ще се актуализират данните в градската географска информационна система (ГИС). По този начин институциите ще участват в управлението на подземната инфраструктура. Ще бъдат обучени и експерти за работа с новата ГИС.