Задържаха куриер на телефонни измамници, взел от възрастен силистренец 10 000 лева
Задържаха куриер на телефонни измамници, взел от възрастен силистренец 10 000 лева / Thinkstock/Getty Images

При операция на силистренски криминалисти е установен 26-годишен мъж, с инициали Е.В., участвал в извършване на телефонна измама. Той е задържан в района на община Сливо поле със съдействието на русенски полицаи.

В следобедните часове на вчерашния ден докато пътувал с личния си автомобил „Мерцедес” в посока Русе мъжът бил спрян на изграден контролно-пропускателен пункт в района на община Сливо поле. При претърсване в автомобила му била намерена сумата от 10 000 лв., придобита същия ден чрез въвеждане в заблуждение на 88-годишен силистренец.

Вчера възрастният човек получил обаждане на домашния си телефон по придобилия напоследък популярност сценарий за участие в полицейска операция по залавяне на телефонни измамници. Той повярвал на думите на мнимия полицейски служител, който поискал от него да постави в найлонов плик наличните си пари и да го завърже за портата на двора си. Старецът изпълнил чутото, поставяйки в плика  10 000 лв., след което, съгласно дадените му указания, бързо се прибрал в дома си, за да не пострада в очакваната престрелка при задържането на измамниците.

Придобивайки информация за случая, служителите на сектор „Криминална полиция” предприели незабавни действия, в резултат на които със съдействието на русенските им колеги Е.В. бил задържан, а отнетата сума намерена и иззета.

На този етап на разследването се смята, че задържаният е участвал в извършването на телефонната измама в ролята на куриер. Той е познат на органите на реда с извършване на дребни кражби в миналото.

Разследването на цялостната престъпната дейност продължава, провеждат се оперативно-издирвателни действия по установяване самоличността и на други лица, съпричастни по случая.

 

Само преди дни друго лице, участвало в извършване на телефонни измами, бе задържано при операция на силистренските криминалисти.