Криминалисти на РУ-Силистра задържаха мъж, участвал в пет телефонни измами
Криминалисти на РУ-Силистра задържаха мъж, участвал в пет телефонни измами / DarikNews.bg, архив

Служители на сектор „Криминална полиция” при РУ-Силистра заловиха мъж, участвал в извършване на телефонна измама. Те се задействали незабавно след получен вчера сигнал от бдителен жител на село Ламбриново, който забелязал в селото съмнителен автомобил. Пристигайки на мястото, полицейските служители успели да заловят 25-годишния Г.А. в момент, когато очаквал да получи пари от 67-годишен мъж.

Опитът за телефонна измама бил осъществен по схема за изгодна сделка с климатици. Мъж се обадил на домашния телефон на 67-годишния човек и представяйки се за близък роднина поискал пари, за да освободи от митницата поръчани от чужбина климатици. Обещал да върне парите на следващия ден.

След намесата на криминалистите престъплението било осуетено, а пристигналият за парите куриер – заловен. До момента той няма регистрирани криминални прояви. Задържан е за срок до 24 часа.

В хода на разследването са установени данни, че задържаният Г.А. е съпричастен към извършването на други четири телефонни измами на територията на област Силистра.

Продължава работата по изясняване на случая и установяване и на други лица, свързани с престъпната дейност. Образувано е досъдебно производство.

По време на предстоящите Коледни и Новогодишни празници е възможно да се активизират телефонните измамници, предупреждават от „Криминална полиция”. Затова бъдете особено внимателни, ако получите обаждане с искане на пари. Най–популярните сценарии са: искане на съдействие за участие в полицейска акция по залавяне на телефонни измамници, избягване на наказателна отговорност след тежко ПТП, скъпоструващо лечение, изгодна търговска сделка, освобождаване на колет от чужбина с пари и ценности, но са възможни и други престъпни схеми.

Не се доверявайте, не давайте пари на непознати, търсете обратна връзка, свържете се с полицията на тел.112. Имайте предвид, че няма практика, в която полицията да иска пари от гражданите – затова не давайте пари и ценности на непознати, вярвайки, че оказвате съдействие на полицията.

Предупредете възрастните си близки за съществуващата опасност и им разяснете как да реагират, ако получат обаждане от телефонни измамници.