ВЯЕЦ"Св.Никола" готова да посрещне зимуващите гъски
ВЯЕЦ"Св.Никола" готова да посрещне зимуващите гъски / Страхил Пеев
12 български компании, които са собственици и оператори на ветроенергийни паркове, разположени в защитена зона „Калиакра“ до град Каварна, обединиха усилията си в създаването на единна система за ранно предупреждение за защита на птиците. Целта е опазване на дивите птици, включени в Директива на Европейския парламент и на Съвета на Европа.

Интегрираната система минимизира риска от сблъсък на птици с въртящите се части на вятърните генератори, чрез спиране на единични, групи турбини или цели вятърни централи, като изпълнява и мониторингова програма през рисковите периоди за видовете с консервационна значимост. За да се гарантира независимост и обективност на предприетите мерки, компаниите възложиха дейностите на специализирана орнитологична консултантска компания, която разполага с необходимите професионални експертизи за провеждане на ефективни дейности по наблюдение и защита на птиците и има дългогодишен опит в тази област.

При защитата се обединява информация от няколко радарни системи и се прилага общ мониторинг на цялата защитена зона. Освен това, специалисти - орнитолози ежедневно наблюдават птиците в района, оценяват потенциалните рискове и при необходимост издават заповеди за спиране на турбини. Системата за ранно предупреждение вече разполага със собствен уеб-сайт (www.kaliakrabirdmonitoring.eu), на който се публикуват седмични и месечни бюлетини и сезонни доклади за дейността ѝ. В тази специално създадена директория може да бъде открита информация за наблюдавани в защитената зона видове птици, техния брой, както и датата и продължителността на всяко спиране на турбините.

Една от фирмите с ангажимент към каузата е ЕЙ И ЕС, която има вложения, надхвърлящи 1.6 млрд. евро в България и е собственик на най-големия ветроенергиен парк в страната – „Свети Никола” край Каварна.