Връщат решение на ОС Добрич за даване под наем на спирки на градския транспорт
Връщат решение на ОС Добрич за даване под наем на спирки на градския транспорт / Дарик Добрич, архив

Областният управител Желязко Желязков връща за ново разглеждане част от решение на Общински съвет Добрич от заседанието, проведено на 30 октомври т.г.. С решението съветниците дават съгласие да се проведе конкурс за отдаване под наем на части от имоти, публична общинска собственост, за поставяне на заслони за градския транспорт и павилиони. Дарик припомня, че за 12-те павилиона е постъпило искане в община Добрич от "Булгартабак Трейдинг" АД.

Като причина за връщане на решението, областният управител посочва: "От докладната записка на заместник-кмета на община Добрич, не може да установят мотивите, които налагат процедурата за отдаване под наем да се осъществи чрез публично оповестен конкурс, а не чрез публичен търг. Публично оповестен конкурс се провежда, когато освен размера на цената се поставят и допълнителни изисквания за сключването на бъдещия договор". Областният сичта, че в случая допълнителните изисквания не следва да се поставят от кмета на община Добрич, а от Общинския съвет, като се посочат в решението, а не да бъдат допълвани със заповед на кмета на общината.

"Общински съвет Добрич не е обосновал избора си за провеждането на публично оповестен конкурс за отдаване под наем на части от имоти - публична общинска собственост, както и не е регламентирал условията на конкурсната процедура", казва Желязков и допълва, че при липсата на допълнителни условия, заложени в решението, се счита, че то притежава характеристиките на решение за отдаване под наем чрез провеждането на публичен търг, тъй като водеща се явява цената".

"Процедурите във връзка с управление и разпореждане с общинско имущество са регламентирани при стриктно отчитане на функционалната компетентност на общински съвет, като орган на местно самоуправление и кмета на общината, като орган с изпълнителни функции. Във всички случаи откриването на процедура - публично оповестен конкурс или публичен търг, за отдаване под наем на общинско имущество става с решение на съответния общински съвет, с което се определят всички параметри на процедурата", отбелязва се още в решението на областния управител. Той посочва, че "материалната компетентност на кмета на общината да издаде заповед за откриване на конкурсна процедура е ограничена до рамките на конкурсните условия, предвидени с решението на общинския съвет".

12-те спирки на градския транспорт се намират на ул."Отец Паисий", в градинката до НЕК, пред бившия магазин „Млад техник", в близост до Пощата в ЖК „Балик", по бул. „Добруджа", на бул"Добруджа" на кръстовището с ул.„Отец Паисий", пред зала „Добротица", пред РУМ-а, по ул. „Никола Петков" до ученическото общежитие, пред и срещу КАТ и по ул. „Агликина поляна" до Кооперативния пазар.

Докладната на зам.-кмета Иван Колев можете да прочетете тук, а решението на областния управител - тук.