/ Thinkstock/Getty Images
Заключителна среща на участниците в проект за образователна интеграция на ученици от етнически малцинства „Приеми ме - интерактивен модел за образователна интеграция на ученици от етнически малцинства“ се проведе в Каварна.

Проектът се изпълнява от партньорски екип в състав Община Каварна, СУ“Стефан Караджа“, ОУ“Йордан Йовков“, НУ“Братя Миладионови“ в Каварна, ОУ“Св.св. Кирил и Методий“ в с. Белгун,

В Каварна отбелязаха Деня на Черно море с празнична програма

Проектът се осъществява по схемата за безвъзмездна финансова помощ „Образователна интеграция на учениците от етническите малцинства и/или търсещи или получили международна закрила“, Приоритетна ос „Образователна среда за активно социално приобщаване“ на Оперативна програма «Наука и образование за интелигентен растеж. Бенефициент на проекта е Сдружение „Център за образование, култура и екология 21“.
 
В границите на проекта е изпълнен комплекс от мерки за социално включване чрез образователна интеграция на учениците от етнически малцинства и приобщаване на родителите към образователния процес. В дейностите са взели участие общо 423 ученици,  от които 334 са завършили участието си с приключване на проекта.

Общо 142 родители са участвали в различни дейности и инициативи. 38 учители от училищата-партньори в община Каварна и 5 експерти на Център 21“ са приложили в дейностите на проекта своя богат професионален опит за работа в мултикултурна среда..
 
Предоставени са били образователни услуги и ресурси за допълнително обучение по български език за учениците, за които българският език не е майчин език; интерактивни форми за съхраняване и развиване на културната идентичност на учениците в мултикултурна образователна среда, работни срещи и демонстрационни занимания с родителите за разясняване ползите от образователната и социалната интеграция.
 
Проведени са две големи междуучилищни изяви: пътуваща изложба “Моят свят“, интерактивна детска книга „Живи традиции“ със съчинения, интервю, рисунки и проекти на ученици, фестивал на изкуствата, занаятите и спорта “Цветна дъга“.
 
С финансови средства по проекта са закупени дидактически материали - учебни помагала, образователни игри, тетрадки, материали за творчески дейности, спортни екипи и пособия за спорт, електронни дидактически средства за интерактивно обучение - лаптопи, скенери, проектори, екрани.