Съдиите в Добрич си направиха отвод по дело за палеж на офис на съдебен  изпълнител
Съдиите в Добрич си направиха отвод по дело за палеж на офис на съдебен изпълнител / Дарик Добрич

Добричкият окръжен съд си направи отвод от разглеждане на наказателното дело за палеж на офиса на частния съдебен изпълнител Николай Желев. Потърпевшият сам е поискал отвод на наблюдаващия прокурор и съдебния състав по делото, както и на целия състав на Окръжна прокуратура и Окръжен съд. Като аргумент за искането си Желев посочва дългогодишните си колегиални отношения с юристите от съда, което би могло да попречи на тяхната обективност и безпристрастност. Той изразява съмнения и в безпристрастността на прокуратурата.

Тричленен съдебен състав уважи искането за отвод на целия съдийски състав на Добричкия окръжен съд и конкретно на съдебния състав по делото. Не е уважено  искането за отвод на прокурора, тъй като то не е подкрепено с конкретни доказателства.  

Наказателното дело се води срещу 27-годишния Сейнур Б. Ефр. от Добрич. Пресцентърът на Добричкия окръжен съд припомня, че според обвинителния акт на 31 август 2008 година Сейнур Ефр. се срещнал с прекия извършител на палежа Ганчо Г. и със свидетел по делото. По-късно Ганчо Г. напълнил бутилка от 3 л. с бензин и с нея се качил в колата на Сейнур Ефр. Тогава последният му обяснил, че трябва да запали офис, за което ще му плати 2 500 лв. Сейнур Ефр. дал на Ганчо Г. да облече други дрехи, с които да извърши палежа, а също чифт гумени домакински ръкавици и белина, с която след палежа да измие добре ръцете си. Двамата стигнали с автомобила до центъра на Добрич, където подсъдимият посочил на Ганчо Г. офиса на частния съдебен изпълнител, обяснил му как да го запали, дал му запалка и обещал да го чака наблизо След като залял и запалил с бензин фасадата на офиса на  частния съдебен изпълнител, Ганчо Г. бил заловен от органите на полицията със съдействието на пострадалия.

Наказателното дело срещу Ганчо Г. е приключило с влязла в сила присъда. Сейнур  Ефр. е осъждан 7 пъти с влезли в  сила присъди. Той има средно образование, не е женен, не работи.