Ще търсят средства за съоръжения за защита от бъдещи природни бедствия
Ще търсят средства за съоръжения за защита от бъдещи природни бедствия / netinfo

Да се потърсят източници за финансиране за изграждане на необходимите съоръжения за защита на населението на областта от бъдещи природни бедствия, предложи областният управител Недко Марчев на работна среща в областната управа днес. Марчев определя и последователност за изпълнение на проектите, в случай че се намерят средства.

Първо трябва да се проектира и изгради корекция на река Добричка в участъка от ПСОВ „Добрич”, с. Врачанци до бул. „25-ти Септември”, Добрич. Необходимо е да се разгледа възможността за проектиране и изграждане на ретензионен резервоар  към калова помпена станция „Свежест”, включително и резервно ел. захранване.

Като следваща стъпка трябва да се възстанови язовир „Сердика” за ретензиране /задържане/ на висока вълна, формирана по дерето, преминаващо през с.Славеево, с. Поп Григорово, с.Полковник Свещарово, с.Полк. Минково и с.Победа.

Необходимо е и извършване на проектно-проучвателни работи за изграждане на воден резервоар (язовир) за ретензия на висока вълна в района на с. Богдан, община Добричка.

На следващо място трябва да продължи реконструкцията на съществуващата бетонова корекция на реката от стадион Младост, района на Гаази Баба, до ДКЦ ІІ. Междувременно, посочва областният управител, почистването на дерето, преминаващо през град Добрич и община Добричка, трябва да продължи.

На работната среща присъстваха кметът на Добрич Детелина Николова, зам.-кметът на община Добричка Дико Иванов, представители на ОУ ПБЗН, Басейнова дирекция за управление на водите в Дунавски район, Секция „Водно строителство” към Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране - Регионална колегия Добрич и областна администрация.

Тази информация бе публикувана на сайта на областната управа. Журналистите, които поискаха да отразят срещата и да информират за разискваните проблеми своите читатели и слушатели, бяха поканени да напуснат залата. От съобщението в сайта не се разбира какво е становището на Секция „Водно строителство” и какво е състоянието на коритото на река Добричка, за което са докладвали Детелина Николова и Дико Иванов.