/ iStock/Getty Images
През 2022 Община Добрич ще работи за по-благоприятна бизнес среда, подобряване на инфраструктурата и задържане и привличане на млади хора. Това каза кметът Йордан Йорданов по време на публичния си отчет за изминалата година.

Вече има готов проект с осигурено финансиране за нов кооперативен пазар, който е бил тема на две заседания на Общинския съвет, а до края на тримесечието ще бъде обсъден още веднъж.

Борбата ни е да убедим общинските съветници, че този проект трябва да бъде реализиран. Преди 6 месеца - преди поскъпването на материалите, тока, горивата и човешкия ресурс, той щеше да ни струва до 30% по-малко. Изключително важно е Добрич да има приветливи център и пазар, каза градоначалникът.

Новият център е в процес на проектиране. Очаква се заданието да е готово до края на тримесечието. Планирано е и саниране на Народно читалище "Йордан Йовков".

Работи се Добрич да бъде сред градовете, в които ще бъде построен един от 4-те индустриални парка, заложени в Плана за възстановяване и развитие, сподели Йорданов. Вече е избрано място за изграждането му - бившите казарми, като водопроводната мрежа в района ще бъде подменена, а улиците - изцяло преасфалтирани.

През топлите месеци ще бъде възобновена рехабилитацията на улиците в Северна индустриална зона.

Общината ще продължи ремонтите на уличната мрежа и тротоарите и пребоядисването на детските ясли и градини не само в центъра, но и по кварталите. Планирано е облагородяване на междублоковите пространства чрез обособяване на зелени площи и изграждане на детски площадки.

Йорданов посочи, че през последните 5 години в развитието на града са инвестирани 250 милиона лева европейски, държавни и общински средства. Наложените корекции са в размер на 2,3 милиона лева, или 0,8%.

Градоначалникът увери, че в следващите 2 години Общината няма намерение да вдига данъците.
 
БТА