/ iStock/Getty Images
Добрич приема днешното си име с прошение от местните жители до варненския окръжен управител през 1881-ва, припомнят за събитието от Регионалния исторически музей в навечерието на 144-ата годишнина от Освобождението на града.

Някогашният Хаджиоглу Пазарджик посреща руските войски, предвождани от генерал-лейтенант Аполон Цимерман, на 27 януари 1878 година.

Само няколко години по-късно добруджанци заявяват, че искат да бъде променено турското название, което вече се изписва Хаджи-Оглу-Пазарджик и вероятно градът е единственото населено място в българските земи с име от три думи, посочва уредникът в Регионалния исторически музей Цветан Сашев. Местните хора избират Добрич в памет на легендарния владетел на Добруджанското деспотство през 14-и век - Добротица.

Варненският окръжен управител на свой ред препраща прошението на добруджанци до министъра на вътрешните дела Григор Начович. На 19 февруари 1882 г. княз Александър Батенберг дава своето одобрение, а с обнародването в брой 22 на "Държавен вестник" на картата на България се поставя новият град Добрич, разказва уредникът в музея.

През следващите десетилетия добруджанският град е наричан и с други имена, но през 1990-а с указ на президента Жельо Желев се възстановява старото Добрич.
 
БТА