Приключва проект за изграждане на битова и дъждовна канализация в Шабла
Приключва проект за изграждане на битова и дъждовна канализация в Шабла / netinfo

В Шабла приключва реализацията на проект за изграждане на битова и дъждовна канализация, финансиран по програма САПАРД, съобщи зам. кметът Станой Стоев. Средствата отпуснати по програма САПАРД са 1млн. 700 хил. лева, а съфинансирането от страна на община Шабла е в размер на 1 млн. 100 хил. лева. Изградени са около 2500 м битова канализация и 2400 метра дъждовна канализация. С изпълнението на този проект 140 домакинства в централната градска част на Шабла ще бъдат канализирани.

Заедно с тях около 15 % от населението в Шабла ще бъде свързано към централната канализация, останалата част от хората все още използват септични ями, обясни инж. Стоев. Ние сме заявили, че приоритет в работата ни през целия мандат ще бъде подобряване на инфраструктурата в общината, допълни Стоев.

По думите му вече има готов проект за канализацията на още един район от централната градска зона на Шабла, който е на стойност около 3 млн. лева.

Изготвени са проекти и за реконструкция на водопроводите в селата Дуранкулак, Черноморци, Захари Стояново, Ваклино , Горун, Горичане, Тюленово, Езерец и Крапец. Сега в тези села има сериозни проблеми с водоподаването заради остарялата преносна мрежа. За финансиране на проектите ще се кандидатства по Програмата за развитие на селските райони.

Друг проект, по който се търси техническа помощ е пречиствателната станция до фара в Шабла, каза още инж. Станой Стоев. Станцията е построена от няколко години, но все още не е свързана с колектори, обясни зам. кметът по икономическите въпроси на Шабла. С завършването на пречиствателната станция ще се подобри цялостния воден цикъл в общината.