/ Галина Георгиева
Днес се очаква да приключи строителството на последните 6 километра от оградата за възпрепятстване на дивите свине по българо-румънската граница, като профилактична мярка против пренасяне на зараза от африканска чума по свинете. Това съобщи пред журналисти край силистренското село Кайнарджа министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който направи инспекция на тукашния участък на оградата.

Той изрази удовлетварение от  действието на оградата и уточни, че са организирани патрули, които при евентуални нарушения на целостта на оградата да извършват ремонти.

Няма огнище на африканска чума по свинете у нас

След проведена по-късно среща с представители на промишлени свиневъдни комплекси от Силистренско, Добричко, Шуменско, Русенско и Разградско, министър Порожанов заяви, че асоциациите на производителите са поставили въпроси, свързани с потенциалните заплахи от зараза с африканска чума по свинете, която може да тръгне от личните дворове на населението, темата за обезщетенията и темата за транспортните коридори, когато в една област се установи зараза и има ограничение на движението на животни.

“Основните рискове за разпространението на африканската чума по свинете/АЧС /идват от дворовете, в които хората отглеждат животни за лична консумация /т.н. "заден двор"/, като нерегистрираните трябва да бъдат унищожени, а регистрираните - изколени и прибрани във фризерите, а стопаните им обезщетени.“ Това заяви от името на животновъдите д-р Румен Караманов - един от крупните свинепроизводители, представляващ свиневъдите от Добричко. 

По думите му в момента ситуацията е форсмажорна и държавата трябва да предприеме мерки за защита на промишлените свинеферми, които  произвеждат над 1 милион и 400 хиляди прасета годишно и са вложили инвестиции за над 1.4 милиарда лева.

Няма второ огнище на африканска чума у нас

Д-р Караманов изрази също удовлетворение от разговорите днес и пред вид факта, че поставените въпроси предстои да бъдат разгледани  по време на предстоящото в средата на седмицата заседание на Централния епизоотичен съвет, на който ще бъдат поканени за участие представители на двете асоциации, като в петък ще има нова контролна среща по същата тема.

От Силистра министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов отпътува за Букурещ, където ще се срещне със свои колеги-министри.Ще се обсъдят обстановката и взаимодействието и сътрудничеството с борбата с африканската чума по свинете.