Блокът на ул. "Кирил и Методий" 8
Блокът на ул. "Кирил и Методий" 8 / Дарик Добрич
Приключи проектът за енергийно обновяване на 9 жилищни блока в Добрич по ОП ”Региони в растеж”. Многофамилните жилищни сгради, които бяха санирани, се намират на следните адреси:  ул. „Захари Стоянов“ №1, ул. „Максим Горки“ №2, ул. „Кирил и Методий“ №8, ул. „Кирил и Методий“ №18, ул. „Любен Каравелов“ №4, ул. „Йордан Йовков“ №13, ул. „Цар Симеон“№13, ул. „Страцин“№4 и ул. „Каменица“ №8.

Общата стойност на проекта е 3 038 000 лева, от които 2 582 000 са предоставени от Европейския фонд за регионално развитие, а 455 000 е съфинансирането от националния бюджет.

блокове саниране Добрич
Дарик Добрич

Проектът стартира през 2017 година, припомни ръководителят му инж. Станка Василева. Направена е топлоизолация на покрива, външните стени и подовете на терасите, подменена е дограмата.  Изпълнени са дейности по конструктивно възстановяване или усилване, подобрен е достъпът за лица с увреждания до сградите.

Общо 154 домакинства са преминали в по-горен клас на енергопотребление. Деветте блока са постигнали най-малко клас на енергопотребление „С“, с което се повиши енергийната ефективност в жилищния сектор в Община град Добрич, коментират от общината.

блокове саниране Добрич
Дарик Добрич

Общо спестената първична енергия на годишна база е 1133 киловатчаса на кв. метър, а спестените въглеродни емисии са 339 тона за година.

Същият брой сгради ще могат да бъдат включени за саниране на следващ етап на програмата „Региони в растеж”, съобщи кметът на Добрич Йордан Йорданов.

Той сложи символичен край на проекта, като връчи документацията и флаг на общината на жителка от обновения блок на ул. „Кирил и Методий” 8.