/ iStock/Getty Images
Отравяне от силни промишлени отрови, поставени срещу гризачи в стената, е водещата версия, по която работи прокуратурата в случая с починалото 9-годишно дете в добричкото село Кардам. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров в кулоарите на Народното събрание. 

В края на октомври Стефан почина, а двете му сестрички бяха приети в болница в много тежко състояние. Трагедията сполетя семейството с шест деца, отглеждани от самотна майка.

Събират средства за семейството на починалото дете от с. Кардам

"Ако трябва да обясня причината, тя е резултат на три готови експертизи - съдебно-химическа, токсикологична и съдебно-медицинска", каза Цацаров, но не пожела да коментира ще има ли лица, привлечени към наказателна отговорност. "Това е решение, което в близките дни ще вземат колегите от съответната прокуратура", добави той, като припомни лошите условия, в които е живяло детето. "Причината е свързана и с тези недобри битови условия", заяви главният прокурор.

Какви са версиите за трагедията в Кардам?


При извършените детайлни огледи на помещенията са иззети от отвори в стената химически препарати с изключително силно действие, които се използват с промишлени цели за борба с вредители. Основната версия, по която се работи, е, че тези препарати в конкретния случай са били използвани за евентуалното унищожаване на гризачи в самото помещение, стана още ясно от думите на главния прокурор.

Случаят с натравянето в Кардам се заплита: Едно дете почина, друго е в тежко състояние

"Те са били поставени в отвори, които са били зазидани с кал в стената. Според една от водещите хипотези на експертите става дума за много силно действащи промишлени отрови в изключителна близост до леглото на детето и за настъпило в резултат на това силно отравяне, дори от самото вдишване и непосредствената близост на отровните примамки", разясни Цацаров.