Одобриха създаването на общински фонд Здраве
Одобриха създаването на общински фонд Здраве / Дарик Добрич
Общинският съвет на Добрич одобри създаването на общински фонд „Здраве” и избра временна комисия, която да изработи правилник за работата на фонда.
 
Фонд „Здраве” има за цел привличане и задържане на медицински специалисти в Добрич. Идеята е на общинския съветник от „Атака” и председател на ПК „Бюджет, финанси и данъчна политика” в местния парламент Атанас Атанасов и датира още от 2011 година.

Предлагат създаването на общински фонд „Здраве”
 
На общинската сесия днес присъства и изп.директор на МБАЛ Добрич д-р Трифон Йорданов. Той заяви пред съветниците, че е настъпил моментът местният парламент да вземе такова решение, защото недостигът на кадри се задълбочава. По думите му, в половината областни центрове има създадени такива фондове.
 
Д-р Йорданов цитира изследване, според което област Добрич е на второ място по обезпеченост с общопрактикуващи лекари, но е на предпоследните места по брой лекари в болничната помощ.

МБАЛ-Добрич има нужда от 15 лекари и 40-50 медицински сестри
 
На въпроса как задържа медиците д-р Йорданов отговори, че се плащат пътни разходи на четирима лекари и квартирни на двама, които идват в МБАЛ Добрич от Варна.
 
Общинският съвет даде съгласие за създаването на фонд „Здраве”, чрез който да бъдат подпомагани финансово или с битови придобивки лекари-специализанти и привлечени от други населени места лекари и медицински сестри. Избрана бе 7-членна комисия за изготвяне на правилник на фонда, която бе оглавена от инициатора Атанас Атанасов. С комисията ще работят и двама души от общинската администрация.
 
Стана ясно, че все още не са водени разговори с останалите общини от областта, които са акционери в МБАЛ Добрич, за подкрепа на проекта.