Д-р Трифон Йорданов: Има недостиг на медицински сестри в добричката болница
Д-р Трифон Йорданов: Има недостиг на медицински сестри в добричката болница / Дарик Добрич

„Приемам новото назначение като предизвикателство, бих искал да спомогна за подобряване на организацията на работа в болницата с цел повишаване на финансовите постъпления и качеството на работата” – заяви за слушателите на Дарик, в първото си медийно представяне след избирането си на поста изпълнителен директор на МБАЛ – Добрич, д-р Трифон Йорданов. Той работи като акушер-гинеколог в болницата от 27 години, а от 13-сет е началник на АГ-отделението.

Като основен приоритет в работата си д-р Йорданов определи качеството на обслужване на пациентите.

„В момента болницата изпитва остра нужда от кадри – най-вече от медицински сестри и акушерки” – подчерта д-р Йорданов и не скри, че има много заявени молби за напускане от средния медицински персонал. Сред основните причини той посочи ниското заплащане и сподели, че от много години сестрите в добричката болница получават едни от най-ниските основни месечни възнаграждения в страната – между 400 и 420 лв. Според новия директор на болницата, ако ситуацията не се промени, това може да доведе до закриване на цели отделения в последствие.

Попитан дали приема назначението си като политическо, д-р Трифон Йорданов коментира : „Не съм изкушен от политиката, не съм член на никакви партии, преди три години имаше голяма вероятност да бъда освободен от началническото място като шеф на отделение. Тогава имаше опит за политическо въздействие и се целеше смяната ми. Не бих допуснал политическо вмешателство в моята работа, защото практиката показва, че когато има политически назначения в болнични заведения, това води до влошаване на качеството на медицинската дейност”.

Д-р Йорданов обяви още, че ще разчита изцяло на подкрепата на колегите си и че без тази подкрепа нищо не би могло да се промени към по-добро.

„Обръщам се и към  колегите, и към пациентите - да проявят толеранс от няколко месеца към новото ръководство на болницата, а след това по делата ще ни познаете” – призова новият директор на МБАЛ – Добрич.