Общинският съветник Атанас Атанасов в студиото на Дарик
Общинският съветник Атанас Атанасов в студиото на Дарик / Дарик Добрич
Идеята е на общинския съветник Атанас Атанасов и датира още от 2011 г.
Създаване на общински фонд „Здраве” за привличане и задържане на медицински специалисти в Добрич ще обсъждат общинските съветници на предстоящото заседание на 28 ноември. Идеята е на общинския съветник от „Атака” и председател на ПК „Бюджет, финанси и данъчна политика” в местния парламент Атанас Атанасов и датира още от 2011 г.

„И през двата предходни мандата на предишното управление на града се опитвах да осъществя тази идея, но нямах необходимата подкрепа. Проблемът с недостига на медицински кадри датира отдавна и е валиден за цялата страна, но към настоящия момент особено се задълбочава и вече е на едни критични нива. Добрич и в частност МБАЛ не правят изключение в това отношение” – коментира в ефира на Дарик Атанас Атанасов.

По думите му особено остра е нуждата от медицински специалисти в отделенията по анестезиология и интензивно лечение,  кардиология, онкология, неонатология и други в МБАЛ-Добрич.

Финансирането фонда  да се осъществява със средства от общинския бюджет, проекти по европейски програми, публично - частни партньорства и дарения, предвижда още докладната, подготвена от Атанасов.

„Този фонд може да стартира с първоначална сума от 10 хил.лв., с които могат да се подпомогнат младите специализанти, които в момента работят в МБАЛ – Добрич. На медицинските кадри и специалисти от други градове да се представят за безвъзмездно ползване жилища от общинския жилищен фонд” – предлага още общинският съветник.

Пред Дарик той бе категоричен, че ако не се търсят начини за решаване на кадровия проблем в местното здравеопазване, в един момент ще се окаже, че добричката болница е изпразнена от човешки ресурс.  
 
Ако предложението за създаването на фонда бъде прието, на следваща сесия следва да бъде одобрен Правилник за неговата работа и избор на Управителен съвет, подчерта Атанасов. Той не скри, че в предварителни разговори вече е получил подкрепата на колегите си от Общинския съвет.

Във връзка с предложението си Атанасов е провел и разговори с двама от членовете на Здравната комисия в НС, които са изявили желание да посетят Добрич и да обсъдят на място проблемите на болницата, които касаят мажоритарния собственик - Министерство на здравеопазването. Общинският съветник е готов да отправи покана  и към Комисията по здравеопазване в НС за провеждане на изнесено заседание в Добрич.