/ Дарик Добрич - архив
Приключи първото издание на конкурса за българско слово и песен, организирано от ЕГ „Гео Милев“ - Добрич. „Целта на конкурса е в безвремието на тотална нравствена криза, в което живеем, да заговорим за българското, за свещеното, скъпото“, сподели организаторът Драгомил Георгиев.  Ученици между осми и дванадесети клас представиха свои изпълнения на стихотворения от български автори, етюди и песни.

14 500 лева бяха събрани на благотворителния бал на Езикова гимназия

Победителите бяха определени от жури в състав: Мария Кирова - преподавател по музика, Йорданка Бенева – учител по БЕЛ, Детелина Петрова и Камен Киров – преподаватели по граждански дисциплини и философия и председателят на журито Дияна Боева - БЕЛ.

Присъстващите чуха речта на Странджата, откъс от „Тютюн“, стихове от Пенка Станчева, Евтим Евтимов, Яворов, Вапцаров, Далчев, Блага Димитрова, а Александър Петров се представи със свое стихотворение. Също така прозвучаха популярни български народни и поп песни.

Наградите бяха връчени от председателя на журито Дияна Боева, която сподели, че думите са особено нещо, не винаги подлежат на контрол, но пък е редно да бъдат обмисляни и изричани не просто красиво, а истински и точно.

В категория „Театър и слово“,  третото място бе връчено на Деница Бориславова  (11 в) с „Писмо“ на Вапцаров и на Пламена Йорданова (12 г) с „Родопчанка“ на Блага Димитрова; втора награда получи Майя Николова (11 г) с „На един песимист“ от Яворов; първото място е за Ростислав Костов, който представи „Песен за човека“ на Вапцаров.

В категория „Българска песен“ третото място си поделиха Неда Александрова (9 б) и Росен Петров (8 в); втора награда грабнаха Димитрина Германова (8 в) и Александър Петров (10 а); Първата награда бе за Мартина Петрова и Филип Филчев от 11 клас.

Участниците получиха и новоиздадената стихосбирка „Море под клепачите“ на балчишкия поет Йордан Кръчмаров.