Нина Ставрева
Нина Ставрева / Дарик Добрич
Кметът на Каварна Нина Ставрева отговори на обвиненията, че закрива рок феста, станал емблема на града. В ефира на Дарик тя заяви, че фестивалът няма да бъде „нито закрит, нито затрит“. Тази година издание няма да има – за първи път от 2006 г., което се дължи на липсата на фирма, желаеща да го проведе, посочи кметът. Тя заяви, че Община Каварна няма ресурсите да организира толкова мащабно музикално събитие със собствени усилия, може да се включи като партньор на промоутъра, който реши да продължи историята на рок-столицата на България, както в последните години започнаха да наричат Каварна. „Отворени сме за диалог и съдействие на всеки, който прояви желание“, каза Ставрева и припомни, че м.г. въпреки трудностите, които отново имаше с промоутъра, фестивал се е състоял и е бил много успешен.
 
Каварна продава за 30 000 лв. колата с автографите на звездите

Ставрева коментира още и казуса с продажбата на рокмобила на Община Каварна. Тази сутрин стана ясно, че с решение на Общинския съвет ще бъде обявен на търг този уникален служебен автомобил, който е ползван от бившия градоначалник Цонко Цонев, и в който стоят подписите на знаменитостите, гостували на рок фестивала. Реликвата не служи вече на ведомството, посочи Ставрева и обясни, че идеята за продажба на автомобила, който има навъртени близо 1 млн. километра, е предложена на Председателски съвет и тя като кмет я е възприела и внесла за разглеждане в местния парламент. Според нея, решението е продиктувано от желанието реликвата да попадне при истински ценител. Попитана защо Община Каварна не я показва като музеен експонат, Ставрева обясни, че администрацията няма възможност да създаде такъв музей, а и колата е единственото, заедно с винилите от спортната зала, с което разполагат – другите вещи на музикални звезди, оставени в Каварна, не са налични.
 
Ставрева не е съгласна и с обвиненията, че нарушава свои предизборни обещания да продължи традициите в културния живот, тъй като Каварна рок фест никога не е бил част от ежегодния календар на Общината. Тя подчерта, че културният живот в морския град е съобразен с интересите на местните жители, провеждат се всички събития и дори се обогатяват.
 
Т.г. акцентът е върху българските изпълнители. Общината ще организира за пореден път Джулай морнинг на Камен бряг, с участието на Звезди и „Ахат“, както и три млади групи от Голямото рок междучасие – „Плежър“, „Лефтис“ и „Аненкдот“. През лятото в Каварна ще има още Дни на руската култура; Огнена фиеста на Чиракмана – с нестинари и фойерверки; фестивал „Страваганца“; Рибен и миден фест; състезание по подводен риболов; както и ново събитие „БГ фест“ през август на плажа - с участието на български изпълнители от всички жанрове. Ще има за втори път и мащабна възстановка на Каварненското въстание, тъй като м.г. е имало огромен интерес. Ставрева припомни, че на 6 май в Каварна е пял Графа, в момента тече 20-то издание на Театралния фестивал на любителските състави; наскоро премина и съборът „С България в сърцето“.

Кметът на Каварна се надява настоящият туристически сезон да е още по-успешен. М.г. в хазната са влезли 120 000 лева от туристически данък - с 50% повече от 2015 г., а за лято'2017 разчетите са за 150 000 лева.