Не доказаха отравяне на пчели при пръскане по посевите тази година
Не доказаха отравяне на пчели при пръскане по посевите тази година / Дарик Добрич

Няма нарушения на Закона за пчеларството и наредбата за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне при растителна защита, дезинфекционни и дезинсекционни действия на територията на Апелативна прокуратура - Варна, съобщават оттам. При разпоредена общонадзорна проверка не са установени нарушения.

Проверки са били възложени на шестте окръжни прокуратури в обхвата на Апелативната прокуратура. Те са извършени в периода от 1 януари до 30 юни т.г. Областните дирекции по безопасност на храните, на земеделието и общинските администрации са осъществили необходимите действия за изпълнение на правомощията им по контрола на спазването на разпоредбите на Закона за пчеларството и наредба №15 от 8 април 2004 г. по мерките за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне при различни действия за растителна защита, отбелязва се в съобщението.

За първото полугодие на 2016 г. не са потвърдени сигналите за масова смъртност на пчели и пчелни семейства при обработка на земеделски земи и горски площи с препарати за растителна защита, дезинфекция и дезинсекция, съобщават от прокуратурата.