На близо 3 милиона лева възлизат щетите от пороя
На близо 3 милиона лева възлизат щетите от пороя / netinfo

Щети за близо 3 милиона лева са нанесени от поройния дъжд в Добрич на 7 август, сочи изготвеният в кметството обобщен доклад с констатациите и количествено - стойностните сметки за пораженията.

Най-пострадала е сградата на ДКЦ - 2, където нанесените щети са в размер на над 467 хиляди лева. Дейностите по възстановяване включват укрепване на основния изкоп, откъдето водата проникна в сградата директно през стената в приземието и първия етаж. Необходима е и подмяна на покривната хидроизолация от общо 1 121 кв.метра, подмяна на оборудването в парокотелното, което също бе залято от водата, подмяна на аварийното табло с газсигнализатор и оборудване във физиотерапевтичния блок, разположен на първия етаж.

Нарушени са пътните настилки по улиците „Генерал Попов" и „Генерал Кантарджиев" в Промишлена зона „Север".

Извършено е аварийно отвеждане на водите от железопътния мост чрез профилиране на леглото, както и премахване на намалената проводимост на Река Добричка в участъка на Промишлена зона „Север".

Пострадалите учебни заведения на територията на общината са СОУ „Св. Св. Кирил и Методий" и ОУ „Стефан Караджа".

Щетите на територията на общинските обекти възлизат на 817 479 лева. Необходимите средства за възстановителни строително - монтажни работи на фирми, както и стойността на унищоженото имущество на граждани, възлизат на близо 2 100 000 лв.  Общата стойност на всички щети е 2 916 429 лв.

За спешните възстановителни работи по железния път Национална компания „Железопътна инфраструктура" вложи около 50 000 лева, като там дейностите ще продължат.

След измиването на улиците и булевардите в града, както и в кв. „Балик", където имаше наноси от дъжда, ще се извърши дезинфекциране с биоцид „Изосан - Г", с цел предотвратяване разпространението на евентуални зарази.

Общинското предприятие за устойчиви дейности и проекти подпомага дейностите по извличането на калта и тинята от стопанските дворове на фирмите в пострадалите райони на града.

От общо 15 пострадали фирми в промишлената зона, само 5-6 са застраховали имуществото си.

Още вчера точните протоколи за щетите са изпратени по куриер в Министерския съвет.