/ http://shabla.be/
Предстои да се изготви балнеоложка оценка и хидрогеоложки доклад за минералните води от два сондажа в Шабленско, които вече ще се експлоатират от общината, съобщи пред Дарик кметът на Шабла Мариян Жечев.

Неотдавна МОСВ предостави за срок от 17 години на община Шабла безвъзмездно ползване на минералната вода от т.н. слой малм-валанж. Жечев поясни, че това са 3 дълбочинни сондажа, правени през 60-е и -70-е години на миналия век. Единият се намира на фара на нос Шабла и е функциониращ. Другият е в района на къмпинг „Добруджа” и е затворен, но е в изправност. Третият сондаж в района на село Ваклино не е в изправност и най-вероятно няма да се използва.

Община Шабла ще управлява и използва държавно находище на минерална вода

Двата сондажа, които ще се експлоатират, са над 1000 метра дълбоки, а температурата на водата е между 37 и 40 градуса.

Ресурсите от минерална вода на територията на Шабла могат да бъдат оползотворени за различни нужди – лечебно-профилактични, оздравителни, спортни, за спа процедури, за отопление. Кметът припомни, че съоръжението на фара в годините назад е отоплявало намиращо се наблизо развито оранжерийно производство.

В ход са още два европейски проекта на община Шабла

За балнеология ще се разчита най-вече на сондажа в къмпинг „Добруджа”. „Там вече има оформена туристическа зона. Новият Общ устройствен план на общината, които скоро ще влезе в сила, също предвижда развитие на такава зона. Наличието на такова находище, както и други дадености, като Шабленската тузла с лечебната кал и невероятния плаж на къмпинга, може да формира туристически продукт, който да бъде не само от 1 юли до 20 август, а с по-сериозна продължителност”, коментира Мариян Жечев.

Първо трябва обаче общината да намери инвеститор. „Управлението на минералните води е един от козовете, с които да предложим повече възможности на бъдещи инвеститори”, допълни кметът.