/ / ThinkStock/Getty Images
Продължават филмовите прожекции от кинофестивала "Не/възможното образование" в Добрич. Поредната среща ще бъде с българския филм „Методът“ с участието на гост-лектора Вяра Николова - от 18.30 часа във Възрожденското училище в музея в „Стария Добрич“.
 
Психологични консултации и празник на витамините - в програмата на "Бъди здрав"

Филмът е посветен на проф. д-р Георги Лозанов (1926-2012) - лекар-психиатър, психотерапевт, физиолог на мозъка и педагог. Той е създател на науката сугестология и нейното педагогическо приложение -- сугестопедия, в която се освобождават резерви у учещия при нова организация на учебната комуникация.

Създал и ръководил Научно-изследователски институти по сугестология, София, България; Център по сугестология и развитие на личността към СУ "Св. Климент Охридски", София, България; Международен център по десугестология, Виена, Австрия; Международен център за обучаване на преподаватели, Викторсберг, Форалберг, Австрия и Международна асоциация на треньорите на Лозанов, София, България.
 
Кинофестивалът " (Не)възможното образование" с нова проява в Добрич

През 1978 г. ЮНЕСКО изпраща в България 25 експерти от различни страни, чиято цел е разучаването и оценяването на сугестопедичния метод. В резултат на техния доклад, ЮНЕСКО признава и препоръчва образователната система за разпространение в целия свят.
 
На дискусията след филма, гост-лектор ще бъде Вяра Николова. Завършила е физика и математика в Пловдивски университет „П. Хилендарски“ и следдипломна квалификация „Учител по Информатика и информационни технологии “, сугестопедагог и разказвач на истории. Работи 12 години като преподавател по математика във варненски училища. През 2005 г. създава Образователен център „Материка“ , а през 2006 г. и Фондация „Материка“ за подкрепа и развитие на талантите на деца и младежи.

Психотерапевт ще бъде лектор в кинофестивала (Не)Възможното образование

През 2012 година се дипломира като сугестопедагог към Фондация „ Проф. д-р Г. Лозанов и д-р Ев. Гатева“ и оттогава прилага науката сугестопедията и неформалното обучение като основни методи за усвояване на различни науки и разкриване на резервния комплекс у деца и младежи.

Има богат опит като обучител и в настоящия момент работи като сугестопедичен преподавател по математика за деца и тийнейжъри, прави методически разработки в приложението на тази методика за разработването на съдържането в различни класове по математика и други предмети, води обучения по приложения на разработената методика в обучението по математика на преподаватели в страната.

Асистент-преподавател към Фондация „Проф. д-р Г. Лозанов и проф. д-р Ев. Гатева“ . Създател е на специалния модел за обучение на „Материка“ , който се базира на методите сугестопедия, неформално учене и учене чрез преживяване.

Според нея, сугестивно-десугестивния метод и хармонията от дидактически и художествени средства вдъхновяват децата и учениците да разширят ума си, да развиват талантите си и ги вдъхновява да създават един красив свят.