Паметникът в Аджигьол
Паметникът в Аджигьол / netinfo
Делегация от Добрич посети Румъния и се поклони пред паметта на загинали българи в Първата световна война. Поклонението бе по инициатива на председателя на фондация „Духовност“ Юлияна Гианти. Бе отдадена почит на жертвите на войната пред възстановения войнишки паметник в село Аджигьол, окръг Тулча. В делегацията бе областният управител Красимир Кирилов и заместникът му Красимир Николов, възпитаници на гимназията по туризъм в Добрич и млади състезатели от КК „Самурай“, учители по история от добрички училища, граждани.

В гробището в село Аджигьол, където е възстановеният паметник, свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия и Епископията в Тулча отслужиха заупокойна литургия и панихида. Деца и възрастни положиха пред паметника цветя и венци в знак на признателност.
Областният управител връчи на румънските свещеници от името на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан писмо, в което той изразява своята вяра, че съвместната богослужба ще е проява на братската любов между двата православни народа, които се събират пред гробните места на своите покойници, за да се помолят за тях. Юлияна Гианти направи дарение на Епископията в окръг Тулча в знак на признателност.

Радослав Симеонов - главен експерт „Военни паметници“ в дирекция „Социална политика“ в Министерство на отбраната, започна групата с историческите дати и събития. Участниците в поклонението посетиха също крепостта Енисала, манастирите Кокош и Челик дере, и село Михаил Когълничану, където положиха цветя пред плочата на Апостола на свободата – Васил Левски.