/ netinfo
Над 100 земеделски производители, от няколко населени места в общините Тутракан и Сливо поле, със земеделска техника и жива верига, блокираха днес за половин час  движението по главен път Силистра-Русе, в района на село Нова Черна. Протестът е заради залетите от високите подпочвени води над 50 000 декара земеделски земи в населени места по поречието на реката в двете общини.

Причината за бедствието е аварирал електропровод, собственост на “Напоителни системи”, който вече близо две седмици блокира работата на отводнителната система. От 18 април т.г в Община Тутракан е обявено бедствено положение заради залетите земи и невъзможността да бъдат отводнени.

От 25 април, бедственото положение е удължено за още 14 дни, съобщи заместник-кметът в община Тутракан Милен Маринов.

На 20 април енерго-дружеството обслужващо Североизточна България е осигурило агрегат, с който е била задействана една от четирите помпи в помпената станция в района. Дебитът й от 2000 кубически метра в секунда обаче се е оказал недостатъчен за отводняването на терените.

Днес екипи на енерго-дружеството са започнали работа за възстановяване на електропровода и електро-захранването. Фермерите пък са категорични, че ако то не бъде възстановено в близките дни, на 2 май ще блокират отново главния път Силистра-Русе.