Протест на  граждани на Силистра срещу движението на тирове в града
Протест на граждани на Силистра срещу движението на тирове в града / Дарик Силистра, Галина Георгиева

За втори път в Силистра се проведе  граждански протест срещу трафика на тежкотоварни автомобили и паркирането им по улици в града, придвижвайки се  към граничния пункт. Около 30 граждани с факли  се събраха в снощи пред ГКПП Силистра, като блокираха символично достъпа до пункта.

Движението  на тежкотоварните автомобили се осъществява по улици, които са част от републиканската пътна мрежа и по които се стига до ГКПП. От пролетта на тази година проблемът е много сериозен заради големия трафик на тировете през пункта. Това създава редица неудобства на живеещите в тази част на града и е необходимо решение за извеждане на трафика от населеното място.

По думите на  Веселин Георгиев – един от организаторите на протеста, гражданите настояват за работна среща между кметовете на Силистра и съседния румънски град Кълъраш  с участието на общински съветници, за да се обсъди възможността за изграждане на 7-километров пътен участък по брега на Дунав на румънска територия, срещу фериботния комплекс в Силистра, който сега не работи.

Малобройният протест снощи, по думите на участници в него, е показателен за това, че много от гражданите  очакват някой друг да реши проблема без тяхната намеса и защото “мнозина обичат да протестират, но от домовете си.”