Проблемът с тировете в Силистра - на вниманието на ресорните министерства и агенции.
Проблемът с тировете в Силистра - на вниманието на ресорните министерства и агенции. / БГНЕС - архив

Проблемният трафик на тежки товарни автомобили в градската част на Силистра, на път към ГКПП –Силистра, за пореден път бе поставен на вниманието на всички отговорни институции в крайдунавския град, по време на среща инициирана от общинското ръководство.

Кметът на общината д-р Юлиян  Найденов изрази безпокойството си от факта, че проблемът се наблюдава от пролетта и продължава да се задълбочава. Той припомни също , че натовареният участък в рамкита на града е част от републиканската пътна мрежа.

Данните на представителите на държавните институции показват, че над 170 камиона на ден чакат, за да преминат на румънска територия. Митническата обработка на документи се осъществява от двама служители на смяна, които проверяват тировете, 250 леки автомобила и над 1000 човека. С това пътнико и товаропотокът придобиват размер, неригистриран досега.
С решение на община Силистра бе поставен светофар, чиято функция е да ограничи престоя на чакащите тирове в града, по ул."Добрич". Светлинната уредба на практика обаче предизвиква друг проблем, тъй като образуващата се  дълга колона от тирове  извън очертанията на града, създава предпоставки за пътно транспортни произшествия, тъй като пътната инфраструктура не е проектирана за подобни натоварвания.

По мнението на представителите на сектор Пътна полиция и началника на РУП, както и на началника на ГКПП-Силистра, решението за намаляване на колоните трябва да се търси и на ниво държавна администрация.

Местната власт продължава да работи по създадената ситуация заедно с Комисията по безопасност на движението, информираха от общината.

Взето е  решение за проблема  да бъдат сезирани  всички ресорни министерства и агенции.