23-годишен отива в затвора за две изнасилвания на старици
23-годишен отива в затвора за две изнасилвания на старици / Дарик Нюз - архив

Добричкият районен съд осъди 23-годишния Петър Я. от село Черна за изнасилване на две самотно живеещи възрастни жени, информираха от пресслужбата на съда. Той бе признат за виновен и по двете обвинения, като получи общо наказание от 5 години лишаване от свобода, което да изтърпи при първоначален строг режим в затвор или затворническо общежитие от закрит тип. Съдът е уважил и предявените граждански искове за причинените неимуществени вреди на потърпевшите и осъди Петър Я. да заплати обезщетения в размер на 12 и 10 хиляди лева.

В обвинителния акт се посочва, че на 30 октомври 2015 г. подсъдимият е влязъл в дома на 85-годишна жена и я е изнасилил, като й причинил и средна телесна повреда.  На 3 ноември същата година той насилил друга възрастна жена – на 80 години. И двете жертви не са имали възможност за самоотбрана, тъй като са били трудно подвижни.

Присъдата на Районен съд - Добрич е постановена в процедура на съкратено съдебно следствие, като първоначално определеното наказание от 7 години и 6 месеца е  редуцирано с една трета.

Пред съда извършителят многократно заявил, че съжалява за стореното. Според съдебномедицинската експертиза той е извършил деянията след употреба на алкохол, но въпреки това е могъл да разбира естеството на извършеното. Установено е, че при него е налице вредна употреба на алкохол и наркотични вещества, но той не е стигнал до състояние на зависимост от тях. Посочва се още, че Петър Я. е израснал в агресивна среда с наличие на домашно насилие.

Петър Я. има една предишна условна присъда от 4 месеца за унищожаване и повреждане на чуждо имущество. Наложеното му сега наказание подлежи на обжалване или протест пред  Добричкия окръжен съд в 15 - дневен срок.