/ Thinkstock/Getty Images
Входът е свободен
На 26 ноември - вторник, от 18:00 часа, във Военен клуб-Бургас ще се състои прожекция на 60-минутния документално-игрален филм "Сага за попилените възможности", посветен на 100-годишнината от Ньойския договор. Входът е свободен.

Бургаските войводи изгориха Ньойския договор

За събитието в Бургас ще пристигне един от авторите на филма - сценаристът проф. дин Иван Илчев (български историк и дългогодишен ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски", 2007-2015 г.).

Община Бургас

Преди прожекцията, от 17:30 часа, отпред - при паметника на загиналите бургазлии във войните за национално обединение, ще бъдат поднесени венци и цветя. На 27 ноември, точно преди един век (1919 г.), в парижкото предградие Ньойѝ е подписан договор-диктат, с който страните-победителки в Първата световна война извършват чудовищна несправедливост спрямо България.

ВМРО Бургас припомня Ньойския позор

От пределите на Родината са отнети изконни български земи, в които основното население по онова време е българско. Съседите заграбват цяла Добруджа, Западните покрайнини, Поморавието, цяла Македония - Вардарска и Егейска, Беломорието, Одринска Тракия, а на българската държава са наложени репарации и ограничения с тежки и непосилни финансови клаузи.

От отделените земи през следващите 3 години в България пристигат над 100 хил. бежанци, а 600 хиляди българи остават отвъд граница. Организатор на събитието е общинският съветник Георги Дракалиев.
 
"САГА ЗА ПОПИЛЕНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ" (2018:
Сценарий: проф. Иван Илчев
Режисьор: Ралица Димитрова
Оператор и продуцент: Пламен Герасимов - Б Плюс Филм
В ролите: Валентин Ганев, Мак Маринов.