/ iStock/Getty Images
Областният управител на Сливен Чавдар Божурски е разпоредил проверка за нерегламентирано изхвърляне на животински отпадъци. Проверките трябва да бъдат организирани от кметовете на четирите общини - Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица.

Свиневъди алармират за случаи на безразборно изхвърлени останки от домашни прасета

Обходите ще се извършват със съдействието на полицията, съобщи БНР. При намиране на отпадъци, трябва да бъдат информирани епизоотичните комисии. До 16 август кметовете трябва да информират за извършените проверки и предприетите мерки.

12-ти ден продължава блокадата на пътя Сливен-Ямбол

Засиленият контрол е заради последните случаи на намерени животински отпадъци в река Тунджа, в напоителния канал и в сметищата на някои села. Директорът на Напоителни системи в Сливен Пламен Иванов съобщи, че след намерените отпадъци в напоителния канал около село Тополчани, вече са взети проби от водата за напояване и в петък трябва да излязат резултатите за годност за ползване.

Разрастват се протестите срещу мерките за справяне с африканската чума по свинете

Продължават протестите в сливенското село Крушаре. Протест и контрапротест се проведоха снощи в сливенското село Крушаре. Живеещите в селото поискаха протестиращите, които блокират пътя Сливен-Ямбол вече 12 ден, да се оттеглят, защото търпят икономически загуби, а при протестиращите на пътя се появи друга група, която част от блокиращите обявиха за политизирана и бяха категорични, че напускат блокадата.

Нов случай на Африканска чума по свинете в Смолянско

Така ситуацията придоби неочакван обрат и настроенията в лагера на протестиращи срещу мерките на правителството за ограничаване на АЧС придобиха друга окраска.
БГНЕС