/ БГНЕС
Продължава блокадата при сливенското село Крушаре на пътя Ямбол-Сливен. Вече 12-ти ден хората протестират срещу мерките за справяне с Африканската чума по свинете.
 
За пореден случай на изхвърлени отпадъци от клане на прасета, този път в един от каналите на язовир Жребчево край село Тополчане, алармират протестиращите от село Крушаре, Сливенско. Животинските останки са намерени преди ден. Недоволните изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов и други представители на изпълнителната власт.

Разрастват се протестите срещу мерките за справяне с африканската чума по свинете

Според Валентина Василева от инициативния комитет ситуацията е подобна в цялата страна.
 
"Говорим за заложени екологични бомби и понеже ние подаваме постоянно сигнали, а на други места не се подават, всичко това се отразява като "инциденти". От това, което виждаме, това не са инциденти, а картинката на цялата страна", заяви Василева.

Кметът на село Тополчане Петър Илиев обясни, че вече всичко е разчистено, взети са и проби от водата, резултатите още се чакат.
 
"Когато са ги изклали в торби и са ги нахвърляли в канала за по-лесно, вместо да го заровят". Според кмета на Тополчане няма проблем това да се случва по дворовете, тъй като това е превантивна мярка и няма установена зараза там.

Пети ден продължава протестът на пътя Ямбол-Сливен
 
Директорът на местния клон на Напоителни системи Пламен Иванов съобщи, че мястото край село Тополчане, където са открити останките, е обезпаразитено и почистено. Служители обхождат и други напоителни канали, за да се провери дали няма подобни случаи. 

Резултатите от пробите на водата край Топалчане се очаква да са готови в петък