/ Thinkstockphotos
Протестиращите от сливенското село Крушаре срещу избиването на прасетата от т. нар. "заден двор" изпратиха второ отворено писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на земеделието Десислава Танева, министъра на околната среда Нено Димов, шефа на Агенцията по безопасност на храните Дамян Илиев и медиите.

Разрастват се протестите срещу мерките за справяне с африканската чума по свинете

В изложението си те изразяват безпокойство от това, че се разкрива вече пета екологична бомба, в резултат на свободно разхвърлени отпадъци от т.нар. „превантивно“ клане на прасета.

Пети ден продължава протестът на пътя Ямбол-Сливен

"Настояваме да обърнете внимание, че вече откриваме пети случай на изхвърлени отпадъци от клане на прасета в рамките на три дни. Новият случай е в един от каналите на язовир Жребчево директно изхвърлени във водата и около водата.

Министър Танева обеща кадрови промени, но след овладяване на кризата с чумата

Тук не говорим за случайни инциденти, а системна грешка в политиката по превенция на АЧС и няма смисъл да се тиражира в общественото пространство, че за това са виновни стопаните и местната власт, при положение, че не е предвидено решение и не е популяризиран протокол за действие при превантивното колене на животни.

Продължава блокадата на пътя Сливен-Ямбол заради чумата

Реакция от страна на БАБХ и МЗ по тези случаи няма, а с проблемът са оставени да се оправят местните структури на полиция и пожарна. В условията на епидемия, е редно да се поеме отговорност на най-високо ниво за некачествените мерки за превенция, които както изглежда водят до екологична катастрофа. Блокадата остава!", пише още в писмото на свиневъдите
БГНЕС