Ротарианци в Поморие с инициатива за паметник на цар Симеон Велики
Ротарианци в Поморие с инициатива за паметник на цар Симеон Велики / община Поморие

Предложението на Ротари клуб - Поморие за изграждане на паметник на цар Симеон Велики е по повод 1100-годишнината от битката при Ахелой, която ще се чества през 2017 година.

Вече има изготвен идеен проект, който беше представен от президента на клуба Петко Георгиев пред общинските съветници по време на последното заседание на Общински съвет Поморие. Идеята за изграждането на мемориала беше споделена и по време на организирания от в. Стандарт форум - „Чудесата на Поморие", който се състоя през м. август тази година.

Според предложението, паметникът ще бъде изграден в средата на голямо кръгово кръстовище с диаметър 40 метра, на пътя между Ахелой и Каблешково. Отсечката е част от новия проект за строеж на път Поморие - Слънчев бряг, който ще започне до края на годината.

Идеята на Ротари клуб - Поморие е паметникът да е ситуиран именно там, за да напомня на всички преминаващи за величието на цар Симеон І и епичната му битка с византийския император Константин VII и военачалника Лъв Фока.

„Обсъждането на проекта, финансовата рамка и реализацията му ще бъде първата задача на новия Художествен консултативен съвет, който ще заработи в края на месец октомври", каза кметът Иван Алексиев.