/ netinfo
По важните въпроси за ЕС или защо да гласуваме за членовете на ЕП - попитайте "в Европа директно" Бургас
Екипът на Европа директно отговарят защо трябва да гласуваме
100569
Екипът на Европа директно отговарят защо трябва да гласуваме
  • Екипът на Европа директно отговарят защо трябва да гласуваме

Защо е важно да гласуваме на 26 май, как гласоподавателят променя реалността и дори, какво е важно да знаем при пътуване в ЕС, какви са правата ни... По тези и други теми, свързани с обединена Европа, отговаря екипът на Център "Европа Директно" в Бургас

Бургаската Търговско-промишлена палата е приемник на структурата. Центърът е най-голямата информационна мрежа в ЕС, с над 500 клона и е насочен към широката общественост. Сред целите му са, разбира се, да информира гражданите за права и възможности. Сега на прага на изборите за Европейски парламент е да мотивира хората да бъдат активни, да гласуват и да знаят какво могат да очакват с вота си. 

ЕС е готов да се противопостави на дезинформацията по време на евроизборите

"От 2014 ЕП има много по-големи правомощия. За нас е важно хората да знаят, че тези, които изберем за евродепутати имат законодателна инициатива. Гражданите могат да влияят пряко върху управлението, давайки гласа си за техния кандидат и непряко, чрез представителите на властта", каза ръководителят на Центъра - Радко Дренчев в ефира на Дарик. По думите му, задача с приоритет на Центъра са младите хора, тези които ще отидат да гласуват за първи път. 

"В годишната ни програма сме заложили инициативи, с които искаме да обхванем различни целеви групи до месец май. Предстои дискусия с широк кръг от активни предприемачи в града и какво те очакват от хората, които ще отидат ЕП. Бизнесът в Бургас е силно заинтересован от това какво ще се случи след 26 май.

С младежите ни предстои видео дискусия с три областни града. На 9 май започваме да правим изнесени приемни, ще се срещаме с хората от малките общини. Хората, които имат по-ограничен достъп до информация", каза Боряна Желева - гл. сек. на ТПП и координатор на Центъра.

Според двамата експерти, по въпросите на ЕС в България съществува голям информационен дефицит. За тях предизвикателство ще бъде да бъдат убедени хората да гласуват в почивните си дни. "В Европа тече един процес на дясна радикализация, което се отхвърля от стандартните партии. България за щастие не е страна, която поддържа такива отношения. Ето защо е още по-важно да гласуваме", каза още Радко Дренчев.

Повече по темата, чуйте в звуковия файл от Боряна Желева и Радко Дренчев от Център Европа директно: