/ Thinkstock/Getty Images
Изборите за Европейски парламент могат да станат мишена на външни сили. За момента подобни опити не са открити, но съществува потенциална заплаха. Това заяви еврокомисарят по въпросите на сигурността Джулиан Кинг в брюкселския аналитичен център ЕРС.
 
Опитите за противопоставяне на чуждестранната намеса се усложняват от факта, че изборите за Европейски парламент ще се проведат в течение на четири дни в 27-те страни-членки на ЕС. По тази причина Кинг заяви пред ДВ, че трябва да бъдем подготвени да се противопоставим на опитите да се влияе на изборния процес с помощта на дезинформация, манипулации или друг вид намеса.
 
За целта ЕС ще проведе в март и началото на април учения, в хода на които ще бъде отработена реакцията срещу координираните опити за дезинформация в периода на подготовка и провеждане на евровота.
 
Към момента Кинг „не разполага с никакви доказателства, сочещи, че някой конкретно иска да атакува евроизборите“. В същото време еврокомисарят посочи вероятните намеси отвън в проведените неотдавна избори в редица страни по света, включително и в ЕС. „Русия не е единственият източник на външна намеса и дезинформация“, отбеляза той.
 
През 2018 г. ЕК вече предложи редица мерки за защита на изборите от външна намеса, а също така за противодействие срещу разпространяването на фалшиви новини.
БГНЕС