След неговото построяване плажът в Черноморец е изчезнал, а морето е на път да се превърне в блато
Община Созопол и жители на Черноморец искат помощ от държавата, за да се направи нов проект на построеното преди шест години с европейски средства пристанище в града.

БГНЕС

След неговото построяване плажът в Черноморец е изчезнал, а морето е на път да се превърне в блато. „С просто око може да се види какво се е случило. Видя се, че в тази част на пясъка се натрупа за сметка на другия край, където бяха изкарани камъни и реално плажът не е това, което беше преди години”, заяви Георги Пинелов, председател на Общинския съвет в Созопол.

Бурното море унищожи част от плажовете по Черноморието (СНИМКИ/ВИДЕО)

Преди две години местни излязоха на протест и поискаха специалисти да преразгледат проекта. Оттогава нищо не се е променило, а заливът, затворен от пристанището, е на път да се превърне в блато.

„Там, където в момента не може да се ходи на плаж, имаше водна пързалка, имаше заведения. Мисля, че старите хора му казваха дебелият пясък, а сега се вижда, че няма никакъв пясък и е само камъни”, коментира една от участничките в протеста Катерина Капрова.

БГНЕС

Сега общината в Созопол иска експертна проверка и анализ на състоянието на залива, теченията и да бъдат предвидени средства за изработването на нов проект, така че проблемът да бъде решен до началото на летния сезон.

Да бъде възложена експертна проверка и анализ на състоянието на залива, теченията и възможността да бъдат спрени разрушителните процеси и да бъдат предвидени средства за изработването на проект и за неговото реализиране, така че проблемът да бъде решен до началото на летния сезон, настоява още в писмата до министрите председателят на местния парламент.

БГНЕС

За това ще разчита и на подкрепата на Борислав Сандов, министър на околната среда и водите, защото причинените от пристанището проблеми са и екологични, а задълбочаването им ще доведе до екологична и здравна катастрофа в курортния град.

БГНЕС

Тези факти дават основание на председателя на Общински съвет Созопол Георги Пинелов да поиска спешна и адекватна помощ от правителството и конкретно от тримата министри.

Пристанището в Черноморец е изградено по проект и е на стойност над 9 млн. лв. 
БГНЕС