Инициативен комитет За раазвитие на местната демокрация
Инициативен комитет За раазвитие на местната демокрация / netinfo
От понеделник тръгва информационна кампания и подписка "За развитие на местната демокрация"
Прилагането на пряка демокрация, чрез граждански вот за избор на кметове за шест района на Бургас, предлага Инициативен комитет "За развитие на местната демокрация".  За трансформацията от жилищен комплекс в район по Закон могат да подлежат жилищните зони с над 25 хил. души население. 
Двигател на идеята са Живко Табаков, Стоян Грозев, Митко Иванов, адв. Иво Баев и Даниела Божинова, която е председател на комитета.

Според тях това ще бъде добър пример за реална децентрализация. Кметовете на райони ще заменят сега действащите Центорве за административни услуги. Според инициаторите на предложението, което предстои да бъде внесено за разглеждане в Местния парламент, по този начин няма да бъде "раздудт" щата на администрацията, даже напротив - местната власт ще бъде облекчена, а гражданските интереси, защитени. "Вярвам, че така ще има балансирано изразходване на общинските бюджети, но най-вече, че  гражданите ще бъдат по-добре представени в местната власт", каза Даниела Божинова. 
Живко Табаков определи сега действащите териториални директори като първа кръгова отбрана на администрацията на общината. Той е убеден, че подобна инициатива в защита на демокрацията, не бива да се отхвърля с "лека ръка" от общинските съветници и изрази надежда, че предложението ще получи одобрение от опозиционерите в местния парламент. 

Подписката в подкрепа на искането ще стартира в понеделник и ще продължи до края на месец март, паралелно с информационна кампания за гражданите, обяви Стоян Грозев. Той е сигурен, че искането за раойниране и избор на кметове ще получи подкрепата на бургазлии. 

Адвокат Баев призова гражданите, чрез медиите да не оставят Закона, който дава възможност за демократичен избор да не остава на хартия, а да бъде приложен в защита на хората. "Различно е, когато един служител е назначен на заплата и съвсем различно, когато е избран от жителите на този район. Това обаче ще бъде едно предизвикатество за смелостта на тези, които са готови да защитават интересите на хората", каза още той.