/ iStock/Getty Images
През април Върховна административна прокуратура (ВАП) се самосезира по публикация в електронно издание, озаглавена „Скали и дюни, граничещи с плажа край Лозенец, се оказаха земеделски земи и ниви", съобщиха от обвинението.

ВАП сезира МОСВ и ДНСК да извършат проверка на строителните дейности на плаж „Бутамята“

В изпълнение на конституционно установените си правомощия да следи за спазване на законността, съобразявайки обществената значимост на проблема на национално и регионално ниво и възможните неблагоприятни последици за природните дадености и екосистемите във визирания участък от черноморското крайбрежие в землището на с. Лозенец, ВАП сезира Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да се извърши проверка по изложените данни на основание чл.145 ал.1 т. 3 ЗСВ. 

В хода на извършването й е установено, че общата засегната площ на морските плажове, по данните от приетите Специализирани карти и регистри (СпКР) за посочените в статията пет имота, е 888 кв. м дюни и 210 кв. м пясъчен плаж, като последната площ обхваща морските плажове „Мечата дупка 2" и „Корал".

Изготвят съдебно-техническа експертиза на строежа на „Алепу“

За част от поземлените имоти, обект на проверката, като морски плаж „Мечата дупка 1“, са извършени изменения на Кадастралния регистър на недвижимите имоти (КККР) през 2014 г. въз основа на данните от приетите Специализирани карти и регистри на морския плаж и за него не се налага извършване на изменение на КККР.

Към настоящия момент, обаче, за морски плажове „Мечата дупка 2" и „Корал" не е извършено изменение на КККР по данните от приетите СпКР. При съпоставянето на данните от КККР и СпКР на морски плажове „Мечата дупка 2" и „Корал" става ясно, че нанесените по данните от Акта за изключителна държавна собственост (АИДС) граници на морските плажове не съответстват на определените чрез преки геодезически измервания граници в специализираните карти и следва да се предприемат действия по изменение на КККР за тях.

Прокуратурата сезира 3 министерства за незаконно строителство на „Смокиня“ и „Каваци“

Затова, в съответствие с разпоредбите на чл. 6 ал. 10 от Закон за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), министърът на туризма следва да заяви изменение на КККР в Служба по геодезия, картография и кадастър (СГКК)-Бургас.

До Министерство на туризма (МТ) е изпратено копие от доклада на МРРБ до ВАП. В изпълнение на задълженията си и на основание на чл. 145 ал.1 т.6 ЗСВ, от ВАП е изпратено на министъра на туризма конкретно предложение да реализира правомощията си по ЗУЧК.

В отговор министърът на туризма своевременно е уведомил ВАП за естеството на проблемите, съпътстващи конкретното изменение на КККР в СГКК-Бургас, респективно - за предприетите съобразно изпълнение на задълженията му по чл. 6 ал. 10 от ЗУЧК първоначални действия в тази насока.