Предстои изготвянето на съдебно-техническа експертиза на строежа в местността „Алепу“. Това стана ясно по време на днешното заседание по делото.

Строежът край „Алепу“: Подпорна стена или хотел?

Административен съд-Бургас указа на страните, че следва изготвянето на експертиза, която да установи местоположението на съоръжението, на какво разстояние от брега се намира, в коя зона по Закона за черноморското крайбрежие попада, защитно съоръжение ли е, или част от сграда.

Съдът даде възможност в 7-дневен срок страните да поставят въпроси пред вещото лице, с оглед назначаването на експертизата. „Експертизата трябва да разясни какъв тип съоръжение предстои да се направи по проекта и къде се намира то.

Ние твърдим, че то не се намира на брега, затова считаме, че съдебно-техническата експертиза ще го установи“, поясни адв. Елисавета Василева, защитник на новия инвеститор "Блек сий фемили резидънс".

Инвеститорът на „Алепу“: Плажът е достъпен

Припомняме, че на предишното заседание от държавното обвинение заявиха, че по закон на място е било задължително извършването на оценка за въздействието на околната среда (ОВОС), а не само направената оценка за съвместимост.

Според защитата обаче изготвянето ѝ не е необходимо, тъй като съоръжението не се намира в непосредствена близост до брега, а е по-далеч от него. Тогава съдът отложи делото заради необходимост от събиране на допълнителни доказателства, които бяха представени от представителя на РИОСВ-Бургас.

Следващото заседание по делото ще бъде на 4 октомври.
Агенция "Фокус"