/ NOVA
„Искането за прекратяване на производството пред Административен съд-Бургас за разрешението за строеж /РС/ № 100/10.09.2018г. за „Алепу Вилидж“, издадено от главен архитект на Община Созопол, поради недопустимост на протеста, е неоснователно, съобщиха от обвинението.

Откриха нарушения при издаването на разрешителното за строежа на Алепу

Протестът е допустим и основателен”. Това се казва в становище на прокурори от Окръжната прокуратура в Бургас, изпратено до Административния съд в града. Същевременно, по повод участието си в това производство пред съда и проучване на допълнителни материали, изпратени от Община Созопол до Административния съд в Бургас, прокурори от морския град констатирали, че е трябвало да се публикува съобщение на интернет страницата на общината.

Законът за устройство на територията задължава главния архитект на Община Созопол да уведоми гражданите за конкретното разрешение за строеж и произнасянето на РИОСВ-Бургас, както и да се посочи начинът за осигуряване на обществен достъп до съдържанието на разрешението и приложението към него.

Емил Димитров: Не съм казвал, че на Алепу се строи хотел (ВИДЕО)

По делото към момента липсват доказателства главният архитект на Община Созопол да е изпълнил това си задължение. На практика се е възпрепятствала и възможността за обжалване на този административен акт от заинтересовани граждани и юридически лица, което представлява и ограничение на конституционни права.

Така са допуснати и съществени нарушения на административно-производствените правила от страна на главния архитект на Община Созопол при издаване на това РС. Според наблюдаващите прокурори, процесното разрешение за строеж е нищожен акт и като такъв не влиза в сила.

Природозащитници организират масово плажуване на плажа пред строежа „Алепу“

От Окръжната прокуратура казват още, че искането за обявяване на нищожността може да се предяви без ограничение във времето. Посочено е и, че завършването на строежа и въвеждането му в експлоатация по установения ред не валидира разрешението за строеж. 

Припомняме, че на 15 юни, след възложена проверка от Върховната административна прокуратура (ВАП) на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) на строежа на брега на Черно море „Алепу Вилидж“, във връзка с открити нарушения, бе внесен протест срещу разрешението за строеж от 10 септември 2018 г., издадено от главния архитект на Община Созопол.

Съдът отложи делото за строежа на „Алепу“ (ВИДЕО)

С постановление на Окръжната прокуратура бе образувано досъдебно производство за това, че през септември 2018 г. "съответното длъжностно лице е нарушило служебните си задължения при издаване на разрешително за строеж, с цел да бъде набавена облага за други лица, като от тези действия могат да настъпят немаловажни вредни последици".