/ БГНЕС
Първия юлски изгрев традиционно бе посрещнат с много настроение, музика и танци по цялото черноморие.

Джулай морнинг с цяла нощ музика на бургаския плаж и тази година

Стотици се стекоха край един от бургаските символи - моста, където дочакаха слънцето. Други протестираха символично край строежът до блатото Алепу.

И тази година изгревът бе посрещнат под звуците на хитовото парче „Джулай морнинг” на легендарната Юрая Хийп и стотици погледи вперени в изгряващото слънце. 12-часовият джулайският маратон и тази година започна с рок от брега до бургаския мост още преди залез слънце. Стотици гости от различни краища на страната пристигнаха край брега за съвременния култ към слънцето.

БГНЕС

"Ние от Благоевград идваме специално заради това събитие и вече няколко години подред, цялото семейство, много красиво, много приятно изживяване", казаха посетители на изгрева.

"Много е вълнуващо наистина, много е яко, цяла нощ да не спиш и да чакаш един изгрев, който всеки ден можеш да си го виждаш, обаче днес наистина е специално". След посрещането на изгрева пък край Созопол, протестно шествие в знак на недоволство се отправи към строежа на Алепу.

Протестиращи символично се хванаха за ръце в знак на единство срещу безобразията, на фона на обекта обявен за подпорна стена, която според протестиращите е само началото на още бетон по крайбрежието.

Аврамова: Ще извършим проверка на строежа на Алепу

"Тук общия устройствен план в община Созопол целия бряг от тук който виждаме до края на пясъчния откос и навътре в дълбочина е предвидено за застрояване", съобщи Спас Узунов, еколог от Фондация „Биоразнообразие”.

"Около 25 хиляди легла, това са огромни хотелски комплекси, без ограничения във височината", допълни той. "Аз от дете помня всички плажове от 2003-та досега - можете да видите - почти нищо не останало, и това са на безценица продадени наши земи", възмути се строителният инженер Благомира Благоева. Шествието премина под надслов „Джулай за Натура 2000 - за да остане природа”.
БГНЕС