/ Лалка Димитрова
Общинския съветник и бизнесмен Бенчо Бенчев няма да напуска пределите на страната. Това определи Бургаския окръжен съд.

Прокуратурата: Защо съдът пусна Бенчо Бенчев да пътува в чужбина

До този развой на събитията се стигна, след като на 5 февруари районните магистрати свалиха забраната на Бенчев да пътува в чужбина и дадоха възможност той да се лекува в Турция. Но последва протест на прокуратурата.

Водят Митьо Очите на разпит в Бургас на 1 април

"Не е налице действителна причина за даване на разрешение за пътуване в чужбина на подсъдимия",
посочват от пресслужбата на Окръжния съд. Оттам допълват, че: "От документа издаден от турската болница, не се установява дали се касае за спешно и неотложно лечение или други манипулации от такова естество, които могат да се извършат единствено там.

Бенчо Бенчев: Да си почтен и да те обвиняват? Не може!

Напротив, касае се за извършване на медицинска консултация
. Не са представени документи, от които да е видно, че единствено в Република Турция и именно в посоченото медицинско заведение практикуват специалисти-невролози, които биха могли да извършват преглед на пациент, диагностициран с болест на Паркинсон.

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Бенчев

Не е посочено и с какво искания преглед в Република Турция би се отличавал от такъв в здравно заведение в Република България. Настоящата инстанция счете, че доколкото в Република България функционират лечебни заведения, спазващи медицинските стандарти за качество на оказваната медицинска помощ, то няма действителна причина за исканото пътуване".
 
Прокуратурата приключи разследването срещу Бенчо Бенчев

Определението на Окръжния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.