/ Лалка Димитрова, DarikNews.bg
Съдът отказа да пусне общинският съветник в Истанбул
"Не може цял живот да живееш почтено и накрая да те обвинят.“. С тези думи стъпи днес в Бургаския районен съд общинският съветник и бизнесмен Бенчо Бенчев, обвинен за укриването на Димитър Желязков-Очите през август м.г.

В петък: Първо заседание по делото за укриването на Очите

Бенчев е подведен под отговорност и по още един текст от Наказателния кодекс-за незаконно притежание на оръжие, открито при претърсването на дома му в Бургас.

Прокуратурата приключи разследването срещу Бенчо Бенчев

Днес се проведе първото разпоредителни заседание по делото срещу него
. "Невинен съм", обяви Бенчев.

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Бенчев

Според защитата му производството срещу него е компрометирано и незаконно. Адвокатите настояха делото да бъде върнато обратно в прокуратурата за ново разследване, но съдът отхвърли искането.

Магистратите оставиха и без уважение молбата на защитата - да бъде разрешено на подсъдимия на напуска пределите на страната. Адвокатите поясниха, че Бенчев трябвало да посети болница в Истанбул, за да му бъдат извършени преглед и консултация. Според съдът обаче нямало основания искането да бъде уважено. Причината- "Доколкото се касае за преглед и консултация в държава, която не е членка на ЕС и едно евентуално отклонение от разрешението на съда би удължило разглеждането на делото в неподходящ срок", се посочва в съдебното решение.

Делото продължава по общия ред, с изслушване на свидетели през декември т.г.