/ netinfo
Бенчо Бенчев е обвинен
98480
Бенчо Бенчев е обвинен
  • Бенчо Бенчев е обвинен
Окръжната прокуратура в Бургас повдигна обвинение на заместник-председателя на местния Общински съвет Бенчо Бенчев за това, че е помогнал на Димитър Желязков-Очите да избяга и да се укрие в Турция. Преди дни двамата, заедно с бившия депутат Несрин Узун бяха доведени под стража в България.

Отлагат с ден явяването на Бенчо Бенчев в Окръжната следствена служба

Предявеното обвинение към Бенчев е „за това, че в периода  от 2 до 4 август в Република Гърция и Република Турция, спомогнал за това, обвиняемо лице  да избегне и да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване, без да се е споразумял с това лице, преди да е извършило самото престъпление“.

7 българи, арестувани с Митьо Очите в Турция, са предадени на МВР (ОБЗОР)

Членът е 294, алинея 1 от Наказателния кодекс - „за лично укривателство“. Наказанието по него е 5 години лишаване от свобода, „но не с по-тежко наказание от предвиденото за укривания“. Второто обвинение е за държане на боеприпаси без разрешително. В къщата на Бенчев бяха открити много патрони и различни оръжия.

Мярката за неотклонение спрямо него е „парична гаранция“ в размер от 50 000 лева. Наложена му е и мярка за процесуална принуда „забрана за напускане пределите на страната“. След 10.30 часа ръководителят на Окръжна прокуратура Георги Чинев ще даде разяснения по повдигнатите обвинения.