Бенчо Бенчев
Бенчо Бенчев / netinfo
Бизнесменът и общински съветник от БСП Бенчо Бенчев бе призован днес от Окръжния следствен отдел в Бургас, да да бъде привлечен под наказателна отговорност за лично укривателство. Това съобщиха току-що от магистратурата. Срещу Бенчев към момента не е повдигнато обвинение, подчертаха от там. Това може да бъде направено едва след като бъдат извършени предвидените процесуални действия и му се даде възможност той да организира защитата си.

Раследването се провежда под надзора на Районната прокуратура. Става въпрос за тежко умишлено престъпление, подчертават оттам. Бенчев се разследва затова, че в периода 2 – 5 август в Истанбул е помогнал на обявения по това време за издирване от Интерпол – Димитър Желязков- Очите да се укрие. В прессъобщението на прокуратурата дословно се посочва, че затова, че в Турция „е спомогнато на лице, извършило престъпление да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване, без да е имало споразумение с това лице, преди да е извършило самото престъпление – престъпление по чл.294 ал.І от НК.“ 
За това умишлено престъпление, законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ до 5 г., се казва още в официалното становище на магистратурата.
 
 
Разследването на делото се провежда от следователи, под надзора на екип от прокурори.
По случая се провеждат разпити на множество свидетели, включително и пред съдия, изготвени са международни следствени поръчки, с които са изискани официални документи от Турция и Гърция, изискани са справки от ГКПП и пр.

В момента Бенчо Бенчев се намира в болницата. Той бе откаран с линейка от дома си днес сутринта в тежко състояние.