/ БГНЕС, архив
Поради заетост на адвоката му зам.-председателят на Общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев отлага с един ден явяването си в Окръжната следствена служба. Днес изтича тридневният срок, в който той трябва да се яви в следствието. Очаква се да му бъде повдигнато обвинение за укривателство и помагачество на сочения за водач на престъпна група Димитър Желязков-Митьо Очите.
 
Прокуратурата очаква Бенчо Бенчев, за да му повдигне обвинение

На 10 август Специализираната прокуратура възложи на Националната агенция за приходи и ГД "Национална полиция" проверка на дружество "Аркус-сигурност Бургас“ и свързаните с него физически и юридически лица. Проверката се възлага във връзка с разследване на организирана престъпна група за рекет, телесни повреди, разпространение на наркотици. По делото към наказателна отговорност са привлечени 10 лица, съобщиха в петък от прокуратурата.
 
7 българи, арестувани с Митьо Очите в Турция, са предадени на МВР (ОБЗОР)

На 2 август при спецакция в област Бургас бяха задържани общо 19 души, за които имаше данни, че са свързани с организираната престъпна група на Димитър Желязков. Задържани под стража обаче останаха петима. Един от основните участници в скандала е общинският съветник Бенчо Бенчев. Бившият депутат от ДПС Незрин Узун също е сред задържаните. От всички с обвинения в неизвестност е само общинският съветник от Несебър Пейко Янков, който се издирва с червена бюлетина.

Прокуратурата даде подробности за акцията срещу групата на Митьо Очите

При операцията бяха претърсени над 30 различни адреса, включително и офиси на фирми и домове. В някой от тях бяха открити пари, оръжия, боеприпаси и черно счетоводство с бележки за суми, които трябва да се дадат на едно от обвиняемите лица - Димитър Желязков-Очите.
 
Димитър Желязков беше задържан в хотелска стая в Истанбул. Той е под стража в Турция и се очаква да бъде екстрадиран в България, където да бъде изправен пред съда.

БСП се разграничи от Бенчо Бенчев

На 8 август Бенчев бе призован за явяването му пред разследващия орган с цел привличането му към наказателна отговорност. Ден по-късно Апелативният специализиран съд остави петимата от групата на Димитър Желязков в ареста.
БГНЕС