/ netinfo
Окръжна прокуратура очаква днес заместник-председателя на Общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев, за да му повдигне обвинение. Ако той не се яви, ще бъде обявен за общодържавно издирване.

7 българи, арестувани с Митьо Очите в Турция, са предадени на МВР (ОБЗОР)

Очакванията са обвинението да бъде за лично укривателство на Димитър Желязков-Очите в Истанбул за няколко дни преди двамата да бъдат задържани от турските власти с червена бюлетина. Трите стаи в хотела са били резервирани точно на името на Бенчев, показват всички събрани до момента данни от следствието.
 
Още на 8 август бизнесменът и общински съветник от БСП Бенчо Бенчев беше призован от Окръжния следствен отдел в Бургас, за да бъде привлечен под наказателна отговорност за лично укривателство.

БСП се разграничи от Бенчо Бенчев

Разследването се провежда под надзора на Районната прокуратура. Става въпрос за тежко умишлено престъпление, подчертават оттам. Бенчев се разследва затова, че в периода 2-5 август в Истанбул е помогнал на обявения за издирване от Интерпол Димитър Желязков-Очите да се укрие. В прессъобщението на прокуратурата дословно се посочва, че затова, че в Турция „е спомогнато на лице, извършило престъпление да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване, без да е имало споразумение с това лице, преди да е извършило самото престъпление - престъпление по чл.294 ал.І от НК“.
 
Прокуратурата даде подробности за акцията срещу групата на Митьо Очите

За това умишлено престъпление, законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ до 5 години, се казва още в официалното становище на магистратурата. Разследването на делото се провежда от следователи, под надзора на екип от прокурори.

Същия ден обаче Бенчо Бенчев беше приет в болница в тежко състояние.