/ DarikNews.bg, архив
Две обвинения и гаранция от 50 000 лв. за Бенчо Бенчев
98481
Две обвинения и гаранция от 50 000 лв. за Бенчо Бенчев
  • Две обвинения и гаранция от 50 000 лв. за Бенчо Бенчев
Окръжната прокуратура в Бургас повдигна обвинение на заместник-председателя на местния Общински съвет Бенчо Бенчев за това, че е помогнал на Димитър Желязков-Очите да избяга и да се укрие в Турция. Преди дни двамата, заедно с бившия депутат Несрин Узун, бяха доведени под стража в България.
 
Предявеното обвинение към Бенчев е „за това, че в периода от 2 до 4 август в Република Гърция и Република Турция спомогнал за това обвиняемо лице да избегне и да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване, без да се е споразумял с това лице преди да е извършило самото престъпление“.

Отлагат с ден явяването на Бенчо Бенчев в Окръжната следствена служба

Обвинението е по член 294, алинея 1 от Наказателния кодекс „за лично укривателство“. Наказанието по него е пет години лишаване от свобода, „но не с по-тежко наказание от предвиденото за укривания“. Второто обвинение е за държане на боеприпаси без разрешително. В къщата на Бенчев бяха открити много патрони и различни оръжия.
 
Мярката за неотклонение спрямо него е „парична гаранция“ в размер от 50 000 лева. Наложена му е и мярка за процесуална принуда „забрана за напускане пределите на страната“.

Обискираха дома на общинския съветник Бенчо Бенчев (ВИДЕО)