/ БГНЕС

Димитър Желязков-Очите ще бъде доведен под конвой в Бургас на 1 април за разпит в процеса срещу бизнесмена и общински съветник Бенчо Бенчев. Това  постанови днес състав на Районния съд в града. 

Спецсъдът прекрати делото срещу несебърския бос Димитър Желязков-Очите

Желязков в момента се намипра в софийския затвор, а показанията му са възлови за изхода от делото срещу Бенчев, който пък бе подведен под наказателна отговорност именно дза укриването на Очите в хотел в Истанбул, във времето, в което несебърският бос бе обявен за издирване от Интепол по обвинение за участие в организирана престъпна група.

Бенчо Бенчев
Бенчо Бенчев/ Снимка: Лалка Димитрова

Според прокуратурата, на 2 август 2018 година Бенчев е организирал транспорта на Желязков с лек автомобил от Солун до Истанбул и му е предоставил стая в хотел, резервирана на негово име.

Фалстарт на делото срещу Митьо Очите

„Невинен съм“, заяви общинският съветник днес. Бенчев е обвинен за укривателство и незаконно притежание на оръжие и боеприпаси, открити в къщата му в Бургас, а с решение на съда е на свобода срещу парична гаранция от 50 000 лева.

Седем свидетели спънаха процеса срещу Митьо Очите

Съдът уважи искането на защитата му да бъде свалена забраната да напуска страната, заради здравословни проблеми. Бенчев страда от Паркинсон и сънна апнея и по думите на адвоката му, рестриктивната мярка, го лишавала от правото му да провежда лечение в болница с висококвалифицирани специалисти в Истанбул.

Делото срещу Митьо Очите тръгва по същество

С решение на магистратите на общинския съветник ще бъде дадена възможност да излезе извън България до 31 март, за да се лекува в чужбина. На 1 април той ще трябва да се яви на поредното заседание по делото в Бургас.

Обиск на Миню Стайков и Митьо Очите в затвора: Откриха кабели, телефони и лекарства


Припомняме, че Димитър Желязков е обвинен за това, че е ръководил организирана престъпна група за изнудване, принуда, заплахи, палежи и разпространение на наркотици. 

В нея са участвали още 12 души, включително и дъщерята на Желязков - Станислава. Тя е с обвинение за събиране на такса „Спокойствие" от таксиметрови фирми и собственици на търговски обекти в „Слънчев бряг”.

Освен като ръководител на организирана престъпна група, Очите ще отговаря за 9 деяния, извършени от него и от останалите обвиняеми по негово лично разпореждане.

В част от случаите Желязков лично участвал в рекетирането на набелязаните от него жертви. За извършените от него престъпления законът предвижда до 15 г. затвор, глоба от 5000 до 10 000 лева и конфискация на една втора от имуществото му.