/ ThinkStock/Getty Images
Защитата на Миню Стайков видя манипулация зад проверката в затвора
Телефони, кабели, специални колани, лекарства и още редица забранени предмети са открити при обиск в болницата на Софийския затвор, става ясно от съобщение на спецпрокуратурата,
 
В реанимацията, където са настанени Димитър Желязков - Митьо Очите и Миню Стайков, са намерени и иззети 59 CD, карта за цифрова телевизия и 1 разтегателен колан. При обиск на Желязков е намерен мобилен телефон, който той извадил от колана на кръста си и го ударил в земята. В спалното помещение имало и десетки стекове с безалкохолни напитки, стекове с минерална вода, големи количества пакетирани захарни изделия, колбаси, плодове, олио други малотрайни продукти.
 
Към момента на извършване на претърсването Миню Стайков вече е бил обявил гладна стачка. В помещението са намерени медикаменти и хранителни добавки, за които не са издавани медицински рецепти.

Делото срещу Димитър Желязков - Очите беше отложено

В шкаф, ползван от Димитър Желязков, са намерени редица лекарства, в това число и добавка за сън. Само 8 от тях му били изписани. В шкаф на Стайков освен лекарства имало и препарат за инсектициди.
 
В спално помещение, където бил Янко Ваташки, са намерени телефон, машинка за подстригване, 3 вентилатора, кафемелачка и слушалки.

Няма пренаселеност в затворите
 
Междувременно защитата на Миню Стайков видя манипулация зад проверката в затвора.
 
Адвокатът на Стайков - Лъчезар Таков обясни, че много пъти го е посещавал и Стайков бил на системи, за да му се правят вливания. Няма как Стайков да взима други лекарства, обясни Таков. И допълни, че бизнесменът не е в инвалидна количка, защото изпитва любов да се движи седнал, а защото няма сили да води нормален живот. Гладната стачка била начин да се обърне внимание за несправедливостта, каза Таков и допусна, че всичко това било опит да се въздейства върху съдиите.
 
Колкото до намерената карта за телевизия, защитникът на Стайков обясни, че много други затворници имат право да гледат телевизия, имат право на безалкохолни напитки и това не е престъпление. А освен Стайков, в тази стая имало още трима души.
 
„Проблемът не е какво е намерено, проблем за прокуратурата е самият Миню Стайков“, каза Таков и беше категоричен, че имало непрекъснат натиск над лекарите, които "все едно влизат при смъртник".